Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Modul de formare in utilizarea instrumentelor specifice din domeniul TIC

Lectori:

Dr. Călin MUNTEAN
medic specialist Sănătate Publică
asistent Disciplina de Informatică Medicală şi Biostatistică
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara

Dr. ing. Lucian BOICULESE
conferenţiar Disciplina de Informatică Medicală şi Biostatistică
Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi


    Noile tehnologii informationale impulsioneaza interconectarea globala si produc modificari fundamentale in medicină si cercetarea medicala. Ubicuitatea calculatoarelor si ritmul rapid de evolutie tehnologica a acestora sunt aspectele cele mai semnificative ale actualei revolutii informatice.
    In acest context se inscrie o intreaga gama de aparate ca telefonul mobil, hartia electronica (e-paper), cartea electronica (ebook), playerul, notebookul, recorderul etc. Impulsul tehnologic, dat de miniaturizarea componentelor pana la nivel nanometric, si evolutia sistemelor de programare (soft) au determinat o noua revolutie a mijloacelor de informare comparabila cu raspandirea tiparului sau cu inceputurile erei imaginilor tehnice (fotografie - film - televiziune).
Dezvoltarile tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) din ultima decada au transformat deja societatea noastra sub multe aspecte. Cu toate acestea, se considera ca si tarile dezvoltate din punct de vedere industrial care beneficiaza, comparativ cu celelalte tari, din plin de noile facilitati, nu se afla decat la inceputul exploatarii unor tehnologii care nu s-au maturizat si care se afla inca in plina dezvoltare.
    Societatea Informationala - Societatea Cunoasterii (SI-SC) este conceputa ca un mediu foarte diferit, fara precedent, in care implementarea ultimelor realizari tehnice trebuie sa mearga in paralel cu adoptarea de noi solutii juridice care sa monitorizeze efectele negative ale impactului utilizarii TIC.
    Este greu, daca nu imposibil, sa se traseze granite precise si stabile intre noile domenii de soft computing ca: sisteme fuzzy, retele neurale, algoritmi genetici, sisteme haotice, realitate virtuala, sistemele expert, care tind sa fie inlocuite, si sistemele inteligente | xii Instrumente TIC în învăţământul doctoral care combina creativ noile abordari tehnologice si iau locul clasicelor sisteme automate de prelucrare a semnalelor si datelor. Orice estimare asupra viitorului lumii in care traim, datorita atat ritmului extrem de rapid, cat si diversitatii directiilor potential posibile de evolutie, ar fi in mod sigur speculativa chiar si numai pentru urmatorii 25 de ani. Cu toate acestea, ceea ce se poate afirma cu certitudine este ca tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC) va influenta intregul mediu in care traim.

 


Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de UniuneaEuropeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României